Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Paradicsomos focaccia – kívül ropogós, belül puha

2025. 07. 14. 00:00:00
Paradicsomos focaccia – kívül ropogós, belül puha

Könnyű és ízletes klasszikus – süssünk illatos, omlós focacciát, koktélparadicsomal megbolondítva. Remek választás egy könnyű vacsorához, salátával, olívával és ízletes mártogatósokkal. A recept nagyon egyszerű, minimális alapanyag szükséges hozzá –  a legfontosabb hozzávaló: a jó minőségű olívaolaj!

Elkészítési és sütési idő: kb. 3 óra

Adag: kb. 6 főre

Hozzávalók

A tésztához:

  • 500 g búzafinomliszt (BL 55-ös)

  • kb 21 g friss élesztő (fél kocka)

  • 4 ek olívaolaj

  • 330 ml langyos víz (ne legyen túl forró)

  • ½ tk cukor

  • 1 tk só

Feltéthez:

  • 250 g kis koktélparadicsom

  • 5 ek olívaolaj

  • 2 ág rozmaring

  • nagyszemű só a szóráshoz

Elkészítés:

  1. Az élesztőt keverd össze a langyos vízzel, míg teljesen feloldódik, majd add hozzá az olívaolajat

  2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot és sót,  majd készíts mélyedést a közepébe, és ebbe öntsd bele az élesztős-vizes keveréket. Körülbelül 10 perc alatt dagaszd sima tésztává konyhai géppel vagy kézzel a masszát

  3. Formálj belőle labdát, tedd vissza a tálba, takard le konyharuhával, és meleg helyen hagyd kelni kb. 90 percig, amíg kb. kétszeresére nő 

  4. Olívaolajjal enyhén kend ki a sütőformát, tedd bele a megkelt tésztát és fordítsd meg egyszer – hogy az olajos része legyen felül –, és a kezeddel finoman húzd a tésztát a forma széléig 

  5. Locsold meg 2 ek olívaolajjal, takard le újra, és pihentesd még 30 percig. Közben aprítsd fel a rozmaringot, és melegítsd a sütőt 200 °C-ra (alsó–felső sütéssel) 

  6. A kelesztés után az ujjaddal nyomj mélyedéseket a tésztába. Szórd meg a nagyszemű sóval, a friss rozmaringgal, és locsold meg egy kevés olívaolajjal. Díszítsd a felszeletelt paradicsommal, majd pihentesd még kb. 10 percet .

  7. Tedd a formát a sütő középső szintjére, és süsd kb. 20–25 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz 

paradicsomos focaccia

Tálalási javaslatok és tippek

  • frissen a legfinomabb, de ha mégsem fogyna el azonnal, másnap  felmelegítve is még finom, nem szárad ki a tészta

  • kínálhatod salátával, olívabogyóval, fokhagymás-mártogatósokkal, vagy akár grillezett zöldségekkel is

  • a rozmaring helyett választhatsz kakukkfüvet, oregánót vagy rozmaring–chili keveréket is, ami az ízlésedhez a legjobban passzol

 

Ha tetszik ez a recept, bátran készítsd el, és oszd meg velünk, hogy sikerült!

Jó étvágyat hozzá! 

Tartalomhoz tartozó címkék: recept