Elkészítési és sütési idő: kb. 3 óra
Adag: kb. 6 főre
Hozzávalók
A tésztához:
-
500 g búzafinomliszt (BL 55-ös)
-
kb 21 g friss élesztő (fél kocka)
-
4 ek olívaolaj
-
330 ml langyos víz (ne legyen túl forró)
-
½ tk cukor
-
1 tk só
Feltéthez:
-
250 g kis koktélparadicsom
-
5 ek olívaolaj
-
2 ág rozmaring
-
nagyszemű só a szóráshoz
Elkészítés:
-
Az élesztőt keverd össze a langyos vízzel, míg teljesen feloldódik, majd add hozzá az olívaolajat
-
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot és sót, majd készíts mélyedést a közepébe, és ebbe öntsd bele az élesztős-vizes keveréket. Körülbelül 10 perc alatt dagaszd sima tésztává konyhai géppel vagy kézzel a masszát
-
Formálj belőle labdát, tedd vissza a tálba, takard le konyharuhával, és meleg helyen hagyd kelni kb. 90 percig, amíg kb. kétszeresére nő
-
Olívaolajjal enyhén kend ki a sütőformát, tedd bele a megkelt tésztát és fordítsd meg egyszer – hogy az olajos része legyen felül –, és a kezeddel finoman húzd a tésztát a forma széléig
-
Locsold meg 2 ek olívaolajjal, takard le újra, és pihentesd még 30 percig. Közben aprítsd fel a rozmaringot, és melegítsd a sütőt 200 °C-ra (alsó–felső sütéssel)
-
A kelesztés után az ujjaddal nyomj mélyedéseket a tésztába. Szórd meg a nagyszemű sóval, a friss rozmaringgal, és locsold meg egy kevés olívaolajjal. Díszítsd a felszeletelt paradicsommal, majd pihentesd még kb. 10 percet .
-
Tedd a formát a sütő középső szintjére, és süsd kb. 20–25 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz
Tálalási javaslatok és tippek
-
frissen a legfinomabb, de ha mégsem fogyna el azonnal, másnap felmelegítve is még finom, nem szárad ki a tészta
-
kínálhatod salátával, olívabogyóval, fokhagymás-mártogatósokkal, vagy akár grillezett zöldségekkel is
-
a rozmaring helyett választhatsz kakukkfüvet, oregánót vagy rozmaring–chili keveréket is, ami az ízlésedhez a legjobban passzol
Ha tetszik ez a recept, bátran készítsd el, és oszd meg velünk, hogy sikerült!
Jó étvágyat hozzá!